Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020


6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
ΤΡΙΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ Ε ΚΑΙ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ

Με τα μεγαλύτερα παιδιά μας δε χρειάστηκε να «παίξουμε» βιντεάκι σχετικό με το bullying. Το είχαμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Είχαμε άλλο τρόπο να τα ευαισθητοποιήσουμε και ελπίζω και πιστεύω πως το πετύχαμε σε ικανοποιητικό βαθμό.



Ξεκινήσαμε βρίσκοντας μαζί με τα παιδιά τον ορισμό της έννοιας «σχολικός εκφοβισμός - bullying» και ανταλλάξαμε μαζί τους απόψεις, σχολιάσαμε τα αποτελέσματα και αναζητήσαμε λύσεις. Αναφερθήκαμε στην ελληνική και ξένη πραγματικότητα και στη συνέχεια περάσαμε στην κύρια δράση που είχαμε επιλέξει.

Διαβάσαμε στα παιδιά μία υποτιθέμενη επιστολή του  Ben Vodden, του εντεκάχρονου θύματος σχολικής βίας από την Αγγλία, που έδωσε τέλος στη ζωή του, μη μπορώντας να αντέξει τα όσα περνούσε στο σχολείο του. Η επιστολή, όπως τη βρήκαμε στο διαδίκτυο, ήταν γραμμένη στα Αγγλικά. Η δασκάλα των Αγγλικών τους τη διάβασε μεταφρασμένη και ίσως ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ακροατήριο άκουγε με απόλυτη προσοχή και ησυχία. Στο βλέμμα τους και σε μερικά βουρκωμένα μάτια έβλεπε κανείς ξεκάθαρα πως είχαν εμπλακεί συναισθηματικά.

 Στη συνέχεια τους μοιράσαμε ένα χαρτί με τη φωτογραφία του άτυχου αγοριού, ζητώντας τους να του απευθύνουν εκείνοι ένα γράμμα και να του πουν ό,τι αισθάνονται πως θα έπρεπε να κάνει ή να του συμπαρασταθούν με όποιο τρόπο. Περιμένουμε τις απαντήσεις τους τις επόμενες ημέρες.  Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή.


Στο δεύτερο μέρος της δράσης μας, ζητήσαμε από τα παιδιά να σχηματίσουν ομάδες και να επινοήσουν μια σύντομη υπόθεση σχολικού εκφοβισμού και να τη δραματοποιήσουν επί τόπου. Με έκπληξη είδαμε ότι και αρκετή συμμετοχή είχαμε και πολύ εύστοχα πέρασαν τα μηνύματά τους τα παιδιά. Πάρτε μια ιδέα από τα μικρά σκετσάκια που ετοίμασαν.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.