Δεν είναι σπάνιο να καλούμε στα σχολεία μας συγγραφείς για δράσεις φιλαναγνωσίας με διάφορες αφορμές και συχνά για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου. Πράγματι, μεγάλη αξία έχουν αυτές οι επισκέψεις και οι δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά με τους συγγραφείς. Η βιωματική επαφή του παιδιού με τον/την συγγραφέα και η διάδραση που αναπτύσσει μαζί του είναι ισχυρό έναυσμα για να το προσελκύσει στον μαγικό κόσμο του διαβάσματος, που τόσα οφέλη φέρνει με τις πόρτες που ανοίγει.
Αυτό που ζήσαμε όμως την Τρίτη στο σχολείο μας μάλλον δεν είχε προηγούμενο. Καλεσμένος μας ήταν ο τοπικός συγγραφέας και συνταξιούχος δάσκαλος κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, για να μιλήσει στους μαθητές της Ε και Στ για το βιβλίο του «Ελευθερία είναι σκοινιά κομμένα». Ένα βιβλίο ύμνο στις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της ειρήνης, της ελευθερίας, της αγάπης για τη φύση, του σεβασμού, της αγάπης, της ισονομίας… Όλα δεμένα και δοσμένα με τρόπο γλαφυρό και ζεστό, άμεσο και συναρπαστικό, έτσι που να συνεπαίρνουν το ίδιο μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά, γνωστά στην πλειοψηφία τους για τη ζωηράδα της ηλικίας και για τη γρήγορη απώλεια ενδιαφέροντος σε τέτοιες εκδηλώσεις, μας ξάφνιασαν ευχάριστα: Για δύο δίωρα (!) αφοσιώθηκαν στην παρουσίαση του συγγραφέα, κρεμάστηκαν θαρρείς από τα χείλη του, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη συζήτηση, άνοιξαν το νου και τα χείλη τους για να προβληματιστούν και να εκφραστούν, ταυτίστηκαν με τα «θέλω» των ηρώων του βιβλίου, έμειναν ανέλπιστα προσηλωμένα και φρόνιμα, δίνοντάς μας μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Ακούραστα συμμετείχαν και στις γλωσσικές δραστηριότητες που τους είχε ετοιμάσει και με χαρά έλαβαν ως έπαθλο ένα αντίτυπο του υπέροχου βιβλίου του. Προφανώς το ταλέντο του κ. Αντώνη στο να κερδίζει τους μαθητές δεν έχει εξαντληθεί μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας!
Είχαμε ετοιμαστεί να τον ρωτήσουμε «Πώς μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν και να προτιμούν το διάβασμα βιβλίων;»… Δε χρειάστηκε: Η απάντηση δόθηκε από τη συνάντηση με τον συγγραφέα: Ας δίνουμε στα παιδιά ποιοτικά βιβλία με θεματολογία που τα αγγίζει και τα συγκινεί, ας διαβάζουμε μαζί τους, ας συζητάμε μαζί τους, ας παίζουμε, ας δραματοποιούμε μαζί τους. Σε καμιά περίπτωση δε θα βοηθήσουν κλισέ του τύπου «Διάβαζε βρε εξωσχολικά βιβλία να γίνεις καλύτερος μαθητής!», «Κοίτα πόσα βιβλία διάβασε η Μαρίνα, εσύ τα έχεις να σκονίζονται!», » και άλλα του ίδιου ύφους…
Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας και την αγάπη μας στον κ. Αντώνη και να τον ευχαριστήσουμε για την παρουσία του στο σχολείο μας. Περιμένουμε με αγωνία το νέο του βιβλίο και θα χαρούμε να είμαστε το πρώτο σχολείο που θα το διαβάσει.